Jätä kommentti

James Dashner – Maze Runner 2: Poltettu maa

James Dashner - Maze Runner - Poltettu maaThomas ja muut aukiolaiset ovat päässeet turvaan. He ovat juuri selvinneet kauheasta kokemuksesta labyrintissa ja ovat valmiina jättämään kaiken taakseen, kun alkaa jälleen tapahtua. Pian he saavat huomata, että he ovat jälleen keskellä PAHA:n koetta, josta heidän pitäisi selviytyä määräaikaan mennessä. Myös varoituksen sanat on annettu: Asiat ovat käymässä vaikeammiksi.

Kävin tosiaan ostamassa eräänä päivänä tämän kirjan, joka oli jo mieltäni joulun ympärillä kovasti poltellut. Aloittaminen vain hieman venähti, sillä rahatilanteen takia pohdiskelin pitkän tovin, ostaisinko kirjan vai en. Päätin lopulta sen kuitenkin ostaa, olihan ensimmäinen osa hyvä, ja sorrun myös hyvin paljon hyvien kirjojen ja sarjojen keräilemiseen.

Mistäs sitä sitten aloittaisi?

Voisin aloittaa sillä, että internet on todella vaarallinen paikka! Nimittäin minä yhtenä päivänä selailin Pinterestiä. Taisin pyöritellä siinä Nälkäpeliin liittyviä kuvia ja päädyin kuviin, jossa oli lukemiseen liittyviä sitaatteja. Samalla taisi pyörähtää myös kuvia, joissa oli käytetty kuvia monista elokuvista. Sanotaan, että näitä, joissa on päähenkilön/-henkilöiden kuvia elokuvasta ja mitä he ovat esimerkiksi opettaneet. Ja sitten, aivan pahaa-aavistamatta vastaan tuli tietenkin joitain kuvia Maze Runner – elokuvista (joita en ole vielä nähnyt, mutta aion tänä iltana ehkä katsoa ne), ja arvatkaahan vain, oliko yksi niistä sitten juuri sellainen kuva, joka spoilasi?! No totta kai se oli!! Ja täytyy sanoa, että se pilasi hetkellisesti elämäni 😀 En kerro siitä sen enempää, ettei se pilaa kenenkään muun lukukokemusta, mutta kauhulla odotan seuraavaa kirjaa. On tosi klönttiä lukea kirjaa, kun koko ajan odottaa, milloin se juonipaljastus tapahtuu. Se vähän syö lukukokemusta.

Voin myös kertoa, miten suunnattomasti minua jotenkin ärsyttää, että elokuva on nimetty erilailla kuin kirja. Poltettu maa ja Aavikkokokeet… Oikeasti, minulla meni ne vähän sekaisinkin alussa! Kävin tosiaan tuon Poltetun maan perään kyselemässä parissa pikkukaupungissa joululomalla, ja kyllä niiden tiskeillä piti hetken aikaa miettiä, että niin, oliko se nyt Aavikkokokeet vai Poltettu maa…

Ei liene yllätys, jos sanon, ettei tämä kirja ollut aivan yhtä hyvä kuin ensimmäinen osa. Tietysti aina sarjan avausosissa on se uutuuden viehätys, ja kun avaus on hyvä, odottaa paljon myös toiselta osalta. Kyllä minulla päässäni jo oli jonkinlaisia mielikuvia, miten Poltettu maa tulisi menemään, millainen se olisi, kenties minulla oli jonkinlainen ajatus lopustakin, mutta täytyy sanoa, ettei se nyt ihan mennyt kuten olin ajatellut.

Juoni on edelleen kiinnostava. Täyty kyllä sanoa, että vieläkin se raastaa hermoja välillä, kun et oikeasti tiedä kaikkea. Eli mikä tarkoitus tällä on, miten se tulee myöhemmin vaikuttamaan, mitä näiden kokelaiden on tarkoitus voittaa, ja niin edelleen. Vieläkään et ole ihan varma, onko tuo PAHA-järjestö hyvä vai paha, etkä vieläkään ymmärrä täysin, mitä tarkoitusta kokeet ajavat, eikä ole oikein hajua siitäkään, missä kunnossa muu maailma on! Sanovat, että tämä tauti, Roihu, on saanut maailman sekaisin ja melkein tuhoutumaan, mutta koska kirjassa seurataan poikia ja tyttöjä, jotka on tietyllä tavalla eristetty muusta maailmasta, niin sitä ei tiedä. Itse ainakin haluaisin kovasti tietää, onko muu maailma todellakin niin pahassa jamassa!

Voitte siis uskoa, miten innoissani odotan sitä hetkeä, kun nämä kokelaat saisivat viimeinkin muistinsa takaisin! Haluaisin viimeinkin saada selville tämän kaiken merkityksen, miten tämä kaikki sai alkunsa, mikä osa Thomasilla on ollut PAHA:n ja kokeiden kanssa, entä muilla hahmoilla?

Se menee niin, että juuri, kun olet saamassa kiinni jostain, olet juuri alkamassa ymmärtää, mikä tarkoitus tällä on, niin sitten mennään taas ja uusi sekoittava kortti tulee pakkaan, ja tajuat, ettet ymmärräkään tätä asiaa.

Juonta en tosiaan itse arvannut, tuli todellakin yllättäen ja puun takaa. Tietysti jotkut kohtaukset olivat sellaisia, että arvasi, miten tulisi käymään, mutta oli myös sellaisia, ettei olisi kyllä tullut mieleeni. Ja mikä oli jotenkin kivaa/kiehtovaa, oli se, että tässä Dashner myös osasi vahvasti höynäyttää lukijaansa! Myönnän, että vaikka kuinka pidin uskostani kiinni ainakin yhdessä kohdassa, kerkesin jo luopumaankin siitä, koska tilanne selvästi oli sellainen.

Tapahtumia tosiaan riitti, vaikka ei ihan niin tiuhaan tahtiin kuin Labyrintissa. Ja jos Dashner on jossain onnistunut, niin todellakin siinä, että hän saa pidettyä lukijansa tiukasti uteliaisuuden vallassa! Hän paljastaa matkan varrella asioita, mutta ei tarpeeksi. Sitä uteliaisuutta herätellään hiljalleen palaavista muistoista ja tiedon rippeistä, mutta vain sen verran, että lukijalla pysyy se uteliaisuus, halu tietää ja ymmärtää.

Maze Runner on kyllä sarja, joka on ärsyttävän hyvä :’D Hyvällä tavalla ärsyttävä! Siinä on viehätyksensä, kun ei tiedä tai ymmärrä, vaikka haluaisi.

Nyt kun juonesta olen kertonutkin, niin on selvää, että ollaan jännittävän seikkailun äärellä. Minussa kirja herättää paljon eläytymistä (kuten kaikki hyvät kirjat tekeekin), ja vaikka kirjassa onkin paljon jännitystä ja seikkailua, niin mukana on ripaus huumoriakin 🙂 Minusta on myös ihanaa, että ensimmäisen kirjan jengi on kasassa, koska niihin hahmoihin, varsinkin eniten esillä olevista, kiintyy. Sydäntä lämmittää, miten Aukiolaisten puheet ovat kuitenkin samat tutut, vaikka tilanne on toisenlainen. Siinä on se kotoisa ”tunne”.

Pidin eniten Newtissä Labyrinttiä lukiessani, ja täytyy sanoa, että pidän hänestä entistä enemmän. Suosikkihahmoni koko porukasta. Jotenkin pidän hänestä, tästä meidän järjenäänestä, joka tuntuu olevan suht. rauhallinen tilanteessa kuin tilanteessa. Pidän myös kovasti yksityiskohdasta, että hän ontuu. En tiedä, miksi. Se on pieni yksityiskohta, ja ehkä juuri siksi se on jotenkin todella kiva.

On myös kiva lukea kirjaa, jossa päähenkilö ei ole se ensimmäinen, joka johtaa ryhmää. Tietysti Thomas on aika korkeatasoinen Aukiolaisten porukassa, mutta johtajaksi on valittu joku muu, kuin Thomas. Koska hyvin usein itse päähenkilö on juuri se, joka johtaa ja tekee ne tärkeät päätökset.

Tämä kirja ansaitsisi mielestäni paremman arvostelun, mutta minulla ei oikein siitä ole mitään enempää annettavaa. Itseäni vain naurattaa se turhautumisen tunne, kun haluaa tietää, muttei tiedä 😀 Minusta on todella ihailtavaa se, miten Dashner on luonut sarjan, jossa kiusoitellaan uteliaisuudella. Minun huomioni on siis kiinnittynyt siihen ja sen upeuteen 🙂 Kenties joku muu osaa kertoa jotain kielestä tai kirjoitustavasta tai jostain muusta.

Täytyy myös sanoa, että tämän uteliaisuuden vuoksi odotan jo innolla kirjan kolmatta osaa! Oikeastaan juuri tutkiskelin netistä asiaa ja huomasin, että CDON.com on ainakin luvannut julkaisuajankohdaksi 15.2.2016!! Se todella oli iloinen yllätys, koska tässä jo pohdiskelin, että joudunkohan kauankin odottaa, että saan jatkon käsiini 🙂

Myös elokuvat ovat nyt odottamassa minua tuolla television vieressä. Ajattelinkin, että jos tänään vielä ehdin, aion katsoa ne. Odotukset ovat tietenkin turhan korkealla ja pelkään pettyväni, mutta toisaalta odotan hieman innolla, että pääsen näkemään kirjoista tehdyt sovitukset 🙂

– Subbe93

Rottamies nousi äkkiä tuolistaan kuin Thomasin yllyttämänä. Tuoli kaatui miehen taakse seinää vasten. Sitten hän asetti kätensä pöydälle ja nojautui Aukiolaisia kohti.
Kaikki tämä on kuulunut kokeisiin, ymmärrättekö? Tämä on ollut ensimmäinen vaihe. Ja haluamistamme tiedoista puuttuu yhä huolestuttavan paljon. Siksi meidän on ollut pakko lisätä kierroksia, ja nyt on aika käynnistää toinen vaihe. Asioiden on aika käydä vaikeiksi.”

(- Poltettu maa, s. 67)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: